Företagets namn - Företagsmeddelande
Auricularia auricula-judae, Judasöron.
En svamp som inte många tar till vara på eller har tillgång till därför att den bara finns från mellersta Halland ner runt skånska kusten och upp en bit på blekingekusten. Den återfinns bara i kustnära områden med några undantag, jag har ett fåtal fynd på mer än 1 mil inåt land (Bjuv).
Några fynd är noterade från Kristianstadstrakten av Hans Östling.

Smaken är nästan obefintlig medan konsistensen och dess omtalade hälsoeffekt är det jag är ute efter, tuggmotstånd är lite brosklikt, krispigt, jag använder den mest i orientaliska rätter.
Den har en släkting, som oftast säljs i asiatiska matbutiker, Auricularia polytricha, skogsöron.
Black Fungus står det på påsarna. Denna svamp odlas i stora mängder på ruttnande trädstammar, främst i ett distrikt söder om Beijing.
I Asien anses denna svamp vara rena hälsokuren, bra för njurarna och renar blodkärlen mm.
Förövrigt är det många svampar som tillskrivs hälsobringande effekter av Asiaterna, något som vi kanske borde titta närmare på. Antingen för att bekräfta eller för att kunna dementera dess verkningar.
Auricularia auricula-judae,judasöron, anses besitta samma egenskaper som Auricularia polytricha, skogsöronen.

Auricularia auricula-judae, judasöron verkar finnas i stort sett hela världen inkl. syd och Mellanamerika och Australien, verkar bara saknas i regnskogsområdena (fast en del uppgifter gör gällande att den även finns där). Auricularia polytricha, skogörat verkar finnas i Asien och Mellanamerika samt fynd i Kenya. Auricularia mesenterica, svartöra verkar i stort ha samma utbredning som judasörat men jag hittar inga rapporter från Asien.

Såhär svarar och skriver Irene Andersson när jag har ställt frågor om de olika Auricularia arterna på svampguiden.com. "

Jag saknar förstås publicerade undersökningar om hur närbesläktade dessa öron från olika delar av världen egentligen är.
Så jag gjorde en egen..
Av 200 registrerade DNA-sekvenser hittade jag 2 från Tyskland, några är från Japan, och merparten från Kina, det är allt.
Jag jämförde i alla fall de tyska med en från Kina och en från Japan. Även om de synbarligen är närbesläktade, ska de nog räknas som två olika arter.
Av 570 jämförbara baspar (i ITS-regionen(*), skilde det 50 mellan de tyska och de ostasiatiska, nästan 9%. En annan snarlik ostasiatisk art som är vanligast i odlingar, heter Auricularia polytricha.
Vilken utbredning just vårt judasöra har, är det nog ingen som har riktigt kläm på."
(*)ITS-regionen är unik i sekvens och fragmentlängd för varje svampart vilket gör det möjligt att identifiera svamparna.)Auricularia auricula-judae, Judasöron. växer enligt svampböckerna främst på Sambucus nigra, fläder men jag hittar den mest på Fagus silvatica, bok och Ulmus glabra, alm men jag har även gjort fynd av den på Fraxinus excelsior, ask och Picea abies, rödgran, (misstänker oxå att den kan förekomma på Populus tremula, asp. (Hans Östlings fynd).

Det påstås att denna svamp har fått sitt namn av att Judas Iskariot hängde sig i ett fläderträd efter att han förrått Jesus och att det är Judas öron som därefter kan ses på fläderbuskar!?

Vill man veta lite mer om myten bakom detta och mer om just Sambucus nigra, fläder så kan man läsa en del om man klickar på den här länken.

Auricularia auricula judae, judasöron. Substrat, Sambucus nigra, fläder.
Judasöron, Auricularia auricula judae.
Substrat, Fläder, Sambucus nigra. Judasöron, Auricularia auricula judae.
Substrat, Fläder, Sambucus nigra. Judasöron, Auricularia auricula judae.
Substrat, Fläder, Sambucus nigra. Judasöron, Auricularia auricula judae.
Substrat, Fläder, Sambucus nigra. Judasöron, Auricularia auricula judae.
Substrat, Fläder, Sambucus nigra. Judasöron, Auricularia auricula judae.
Substrat, Fläder, Sambucus nigra.
Judasöron, Auricularia auricula judae.
Substrat, Fläder, Sambucus nigra.


Auricularia auricula judae, judasöron. Substrat, Fagus silvatica, bok.
Judasöron Auricularia auricula judae, Substrat, Bok Fagus silvatica. Judasöron Auricularia auricula judae, Substrat, Bok Fagus silvatica. Judasöron Auricularia auricula judae, Substrat, Bok Fagus silvatica.
Auricularia auricula judae, judasöron. Substrat, Ulmus glabra, alm.
Judasöra, Auricularia auricula-judae, Substrat AlmJudasöra, Auricularia auricula-judae, Substrat AlmJudasöra, Auricularia auricula-judae, Substrat AlmJudasöra, Auricularia auricula-judae, Substrat AlmJudasöra, Auricularia auricula-judae, Substrat Alm
Auricularia auricula judae, judasöron. Substrat, Fraxinus excelsior, ask.
Judasöra, Auricularia auricula-judae, Substart, Ask Fraxinus excelsior. Judasöra, Auricularia auricula-judae, Substart, Ask Fraxinus excelsior. Judasöra, Auricularia auricula-judae, Substart, Ask Fraxinus excelsior.


Auricularia auricula judae, judasöron.Substrat, Picea abies, rödgran.
Judasöron Auricularia auricula judae. Substart Gran Picea abies. Judasöron Auricularia auricula judae. Substart Gran Picea abies. Judasöron Auricularia auricula judae. Substart Gran Picea abies.
Det finns ytterligare ett släkte Auricularia i vårt land nämligen Auricularia mesenterica, svartöra. Jag har ännu inte hittat några tillförlitliga källor om att även denna art går att äta. Hoppas få återkomma till detta så fort jag har fått klarhet.
 
Auricularia mesenterica, svartöra. Substrat, Ulmus glabra, alm.
Sweden, Skåne, Tomelilla, Örups almskog. 2010-05-19
Svartöra, Auricularia mesenterica. Sweden, Skåne, Tomelilla, Örups almskog. 2010-05-19Svartöra, Auricularia mesenterica. Sweden, Skåne, Tomelilla, Örups almskog. 2010-05-19Svartöra, Auricularia mesenterica. Sweden, Skåne, Tomelilla, Örups almskog. 2010-05-19Svartöra, Auricularia mesenterica. Sweden, Skåne, Tomelilla, Örups almskog. 2010-05-19Svartöra, Auricularia mesenterica. Sweden, Skåne, Tomelilla, Örups almskog. 2010-05-19

.
Hemsida drivs av  Vistaprint