Företagets namn - Företagsmeddelande
RSS

Senaste inläggen

När smärtan håller på att ta över.
Hur tänkte de nu?
Nu gråter barnen i närheten av Fukushima Daiichi
ARG!
Den 11 December

Kategorier

Den 11 December
Hur tänkte de nu?
Lite om allt
När smärtan håller på att ta över.
Nog Nu!
Varför gör du mig ARG?
Vem äter du?
drivs av

Min blogg

Hur tänkte de nu?

Hur tänker de nu?

I de flesta länder, städer och kommuner pratar politikerna om att vi skall värna om miljön, invånarna skall soppsortera, handla närodlat åka kollektivt och tänka på hur man lever sitt liv för att minska miljöpåverkan. Detta är så klart bra och jag tycker man kan göra lite till, framför allt från politiskt håll. Men ibland blir deras initiativ helt fel och ogenomtänkt men litar för mycket på konsulter och andra dyrt inhyrda så kallade experter. I min hemstad Helsingborg har politikerna satt i system att försvåra för de enskilda bilisterna att ta sig fram på ett smidigt sett. Man har tagit bort filer, smalnat av gator gjort bussfiler och flyttat ut busshållsplatserna så att privatbilisten inte kommer förbi bussarna då den står still vid hållplatsen. Det gjordes mycket mätningar av utsläppen och hur miljön var påverkad innan dessa åtgärder, framförallt på Stenbocksgatan men efter att åtgärderna är färdigställda så har jag inte sett ett enda mätningsresultat, varför? Jo jag kan räkna ut varför, det behöver man inte vara ett mattematikgeni för att förstå inte heller behöver man vara miljökämpe för att se vad det hela har resulterat i. Jag bodde i Gävle på 80 talet där genomförde man ungefär samma åtgärder, det resulterade i att biltrafiken minskade men utsläppen ökade. Vad är det med politikerna som inte kan göra lite ordentliga efterspaningar när man skall fatta ett beslut. Författare gör bättre förarbete när de skall skriva en ny bok än Helsingborgs politiker.
Så till det här med miljöförstöring och växthusgaser, jag undrar om stadens eller landets politiker tar detta på allvar eller vet de något som vi vanliga människor inte vet? Kommer isarna att smälta, kommer havsnivån att stiga med flera meter de kommande 50-75 åren och kommer de att fortsätta stiga till de skrämmande nivåer som många forskare varnar för, eller är detta en bluff? Av de flesta politikers handlingar och planerande så verkar det faktiskt så. Hur kan de styrande planera och strida för en ny byggnation på ett av våra torg alldeles intill havet och ett torg som endast ligger någon meter över den nuvarande havsnivån. Inte nog med det, man tänker spendera miljarder av skatte betalarnas pengar på en helt ny stadsdel som endast ligger några meter över havsnivån. Inte heller detta nöjer de sig med utan en järnvägstunnel och en ny förbifart för tung trafik planeras också, (söderleden), en vattenfylld tunnel och en översvämmad trafikled, till vilken nytta kan man undra? Ofta säger folk att politikerna inte tänker längre än näsan räcker och i de nyss nämnda projekten så är frågan om inte detta uttryck stämmer mer än väl.
Som jag har förstått experterna rätt så kommer havet att ha stigit med 1 till knappt 2 meter de kommande 50 åren. En hel del klimatförändringar har vi ju redan kunnat ta del av. Så hur tänkte politikerna då? En byggnation för så mycket pengar och så skall det hela bara stå i 50 år, tja med tanke på dagens byggfusk så kanske det är ett realistiskt tänkande men ändå rätt dumt att slösa så med våra pengar. Så som jag ser det finns det endast två alternativ. Aningen får staten, kommunerna och alla andra inblandade ta sig ordentligt i kragen och tänka igenom hur man skall möta klimathotet. För inte kan man börja med att göra nybyggnationer i låglänta landområden. Lösningen måste bli att antingen börjas det byggas vallar som kan valla in de viktigaste städerna och landområdena eller också får man börja flytta städerna till högre liggande platser eller en kombination av dessa båda.
I Helsingborgsområdet är detta rätt enkelt, staden behövs ”bara” flyttas upp på landborgen så klara vi oss länge. Men detta måste påbörjas nu och det hela har ca 50 år på sig att genomföras. Här kan man slå flera flugor i en smäll, nu har politikerna chansen att ta sitt ansvar och se till att detta verkligen händer och att det händer med start nu! Se till att det hela inte som vanligt läggs på kommande generationer för den kommande generationen är redan här, det är våra barn som kommer att uppleva den kommande katastrofen. För en katastrof blir det om inte de styrande i landet tar sitt ansvar nu. Nu kan de se till att börja bygga en framtidsstad börja om på nytt och verkligen se till att den ”nya” staden blir ett självförsörjande, energisnålt, högteknologiskt projekt ett hållbart och mänskligt samhälle. Om detta ansvar togs av landets politiker så skulle också så gott som all arbetslöshet försvinna under många år.  Sverige kunde bli ett föregångsland där andra länder kunde se och lära sig av oss för vad jag kan se så sker inget ordentligt arbete för att möte den annalkande havsnivåhöjningen i något land. Det pratas mycket om arternas anpassning och överlevnad, så dra upp huvudet ur sanden och se verkligheten i vitögat, det finns ingen återvändo, det är dags att agera på ett förnuftigt och eftertänksamsätt, det är dags att ta ansvar, det är alltså inte läge att gömma sig och svamla och kasta skit på varandra. Det är dags att slänga den politiska fanan och stå enade tillsammans och hjälpas åt, lyssna på varandra och på folket, på oss som har förnuftet i behåll som ser vad som nalkas i framtiden.
 
Janne ”JAS” Svensson
Skogens Röst
Skogsgatan 1
252 30 Helsingborg
0708-872 523

1 kommentar på Hur tänkte de nu?:

Kommentarer RSS
Boman on den 16 juni 2012 20:58
Hos oss höjde de sop avgiften för oss som komposterar hemma och sorterar maximalt. De med stor tunna, dvs de som slänger ihop allt betalar lika mycket, liksom de som lägger sitt matavfall i separat tunna som Kommunen tar hand om. Rättvist? Not!
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Hemsida drivs av  Vistaprint